kaapeli.fi internet

Etusivu Kaapelisolmu suosittelee Webmail Osuuskunta FAQ
Tilauslomake/jäsenilmoitus Ohje Hinnasto På svenska In English  
     

Pikahaku - genväg - find


Kaapelisolmun palvelut
Katso tietoja osuuskunnan
internetpalveluista
.

Kabelknuten
Information om andelslagets
internettjänster
.

Knot in the Cable
Please find info on the internet
services and prices
.

kaapeli.fi - internet Informaatio-osuuskunta Katto-Meny
Tallberginkatu 1.B.39
00180 HELSINKI

Y-tunnus: 0957831-9

Käyntiosoite
Kaapelitehtaalla:
Tallberginkatu 3
Katso kartta.
neuvonta @ kaapeli.fi
puh: (09) 7515 4150
int: +358 9 7515 4150



Taustaa ja osuuskunnan nykyinen tilanne

(Link: osuuskunta | kaikki jutut)

Nykyinen tilanne

Olet varmaan nähnyt verkkotunnuksen kaapeli.fi. Sen omistaa järjestöjen ja kulttuuriyhteisöjen palvelimiseen erikoistunut internetosuuskunta Katto-Meny. Osuuskunnassa jäsenet omistavat yrityksen ja päättävät sen toiminnan suunnasta. Katto-Meny on voittoa tavoittelematon palveluyritys. Vuonna 2003 jäsenmäärä on noin 500. Jäsenet ovat yhteisöjä tai henkilöitä. Myös rekisteröimättömät yhdistykset ja projektiryhmät voivat tehdä jäsenilmoituksen. Osuuskunnan hallitus hyväksyy uudet jäsenet. Jokaisella jäsenellä on yksi osuus ja yksi ääni. Osuuskunta Katto-Menyn osuuden hinta eli osuusmaksu on 42,5 e.

Jäsenet saavat kaapelista kaikki internetin palvelut - yhteydet (modeemi, ISDN, laajakaista), omalaatuisen www-ympäristön ja sähköpostipalvelut.

Katto-Meny ja Kaapelisolmu-palvelin toimivat Kaapelitehtaalla Helsingissä.

Taustaa

Keväällä 1989 joukko kansalaisjärjestöjä perusti yhdistyksen nimeltä KAnsalaisjärjestöjen TietoTOimiston - MEdborgarorganisationernas NYhetsbyrå (KATTO-MENY). Yhdistystä ei tosin koskaan rekisteröity. Katto toimi keskusteluklubina, joka pohti vapaan kansalaistoiminnan asemaa julkisessa tiedonvälityksessä. Samalla ideoitiin järjestöjen omien tietokantojen ja tietoliikenneyhteyksien kehittämistä. Katton edustajat osallistuivat myös liikenneministeriön alullepaneman TELMO-hankkeen työryhmiin.

Muutamat Katton jäsenjärjestöistä ryhtyivät käyttämään sähköpostia ja sähköisiä ilmoitustauluja. Katton piirissä muotoutui näkemys, että tietokonevälitteiseen kommunikaatioon perustuva maailmanlaajuinen tietoverkko oli itsessään muodostumassa nimenomaan vapaan kansalaistoiminnan tietotoimistoksi. Tästä syystä Katto hankkiutui yhteistyöhön GreenNetin (Lontoo), NordNetin (Tukholma) ja myöhemmin myös GlasNetin (Moskovan) kanssa. Kattosta tuli näiden APC-verkkojen (Association for Progressive Communications) suomalainen agenttuuri.

Yhteistyöhön ryhdyttiin myös Telen telematiikkaosaston kanssa Katton jäsenten tietoliikenneyhteyksien helpottamiseksi. Toimintaan saatiin tukea siten, että sivistysliitto Folkets Bildningsförbund sai vuosittain avustusta opetusministeriöltä Katton kehittämiseen.

Syksyllä 1992 Katton toiminta organisoitiin uudelleen. Silloin perustettiin informaatio-osuuskunta Katto-Meny. Aluksi osuuskunta toimi neuvonta- ja konsulttipalveluna niille yhdistyksille ja järjestöille, jotka tuohon aikaan ryhtyivät käyttämään sähköpostia. Katto ylläpiti myös omaa "BBS":ää (bulletin board system) eli sähköistä postilaatikkoa.

V. 1993 osuuskunta aloitti yhteistyön Helsingin kaupunginkirjaston kanssa. Katto viritti Kaapelitehtaalle perustettavaan Kirjakaapeli-kirjastoon internet-palvelimen, joka avattiin keväällä 1994 ja jonka nimeksi tuli Kaapelisolmu. Kaapelisolmu toimi pari vuotta sekä kirjaston (Helsingin kaupunginkirjaston ja Kirjakaapelin) että osuuskunnan (Katto-Menyn) internetpalvelimena. 1990-luvun puolivälissä Helsingin kaupunki hankki omat internetpalvelimensa ja kirjasto sai internetyhteytensä ja -palvelunsa sitä kautta. Lisäksi Kirjakaapeli muutti pois Kaapelitehtaalta.



<  |  >


 





© Kaapelisolmu - Kabelknuten