kaapeli.fi internet

Etusivu Kaapelisolmu suosittelee Webmail Osuuskunta FAQ
Tilauslomake/jäsenilmoitus Ohje Hinnasto På svenska In English  
     

Pikahaku - genväg - find


Kaapelisolmun palvelut
Katso tietoja osuuskunnan
internetpalveluista
.

Kabelknuten
Information om andelslagets
internettjänster
.

Knot in the Cable
Please find info on the internet
services and prices
.

kaapeli.fi - internet Informaatio-osuuskunta Katto-Meny
Tallberginkatu 1.B.39
00180 HELSINKI

Y-tunnus: 0957831-9

Käyntiosoite
Kaapelitehtaalla:
Tallberginkatu 3
Katso kartta.
neuvonta @ kaapeli.fi
puh: (09) 7515 4150
int: +358 9 7515 4150Make no mistake about it!

(Link: bulletin | kaikki jutut)

Onko matojen ja virusten, sähkökatkosten ja palvelinongelmien sesonki vihdoin loppumassa? Kiinnostaako tietoturvallisuus (muistatko Relanderin)? Tai turvallisuus ylipäänsä? Make no mistake about it.

Aihetta riittää purtavaksi aamukahvin kera. Tule siis aamukahville Verandaan, kahvila Javan yläkerrassa, Helsingin Lasipalatsissa torstaina 4.9. 2003 klo 9-10.

Pari päivää sitten muuan sähköpostin käyttäjä ilmoitti, että hänen ystävänsä lähettämä ihan oikea viesti olikin jostain kumman syystä luokitettu roskapostiksi. Tutkiessaan tapausta ylläpitäjä havaitsi viitteitä ennennäkemättömän kattavan mustan listan olemassaolosta.

Osirisoft.com-niminen yritys oli yksinkertaisesti listannut maailman kaikki internetpalvelimet spämmien alkulähteiksi. Näin myös käyttäjämme ystävän kirje oli saanut SPAM-merkintänsä.

Pari selityksen sanaa voi olla paikallaan. Kaapelissakin roskapostin suodatukseen käyttämämme SPAM ASSASSIN-ohjelma nojaa toiminnassaan useaan eri kriteeriin, joiden perusteella se antaa omat pisteensä jokaiselle viestille. Voit itse tutkia asiaa, jos löydät sähköpostiohjelmastasi sen kohdan, jossa lukee TURN FULL HEADERS ON, "Näytä kaikki otsikkorivit" tms. Spam Assassin lisää nimittäin jokaiseen viestiin pienen raportin aiheesta "X-Spam-Status". Tässä on yksi esimerkki tämänaamuistesta postistani: X-Spam-Status : No, hits=3.2 required=4.2 tests=BANG_GUARANTEE,EXCUSE_3,RAZOR2_CHECK, RCVD_IN_UNCONFIRMED_DSBL version=2.55".

Raportista käy ilmi, että viesti on saanut 3,2 pistettä. Saavuttaakseen spam-statuksen sen olisi kuitenkin pitänyt saada 4,2 pistettä. Itse asiassa tämä viesti on tyypillinen roskaposti - siinä kerrotaan miten voisin pidentää minun sinä tiedät hyvin mitä ruumiinosaa tarkoitan. Mutta spämmeri on asiantuntevasti osannut välttää roskapostisuodattimien asetuksia. Ehkä sinäkin olet viime aikoina saanut jälleen hieman enemmän roskaposteja.

Mutta miten Osirisoft.com:in kaikenkattava musta lista liittyy asiaan? No siten, että viime viikolla lukuisat viestit saivat "ylimääräiset" 2,9 spam-pistettä, koska palvelimet, joista ne olivat lähtöisin, olivat joutuneet kyseiselle mustalle listalle... Niinpä vain 1,3 pistettä erotti enää näitä viestejä kriittisestä rajasta (4,2).

Miksi tuo Osirisoft.com sitten mustalistasi meidät kaikki? Ilmeisesti siksi, että yritys oli itse joutunut kovien spämmärihyökkäysten kohteeksi. Se oli saanut tarpeekseen mustan listan ylläpitämisestä. Radikaalilla toimenpiteellään se halusi vihdoin saada viestin menemään perille koko maailmalle: poistakaa meidät välittömästi mustien listojen ylläpitäjien listalta!

Voit ottaa ylläolevan kertomuksen liian vakavasti. Voit päättää lähettää tästä lähtien kaikki tärkeät viestisi pintapostitse. Voit yrittää tutkia SPAM-kansiosi sisältöä viime viikon ajalta käyttäen webmailia eli IMP-ohjelmaa osoitteessa https://imp.kaapeli.fi - tätä en suosittele: unohda mieluummin koko roska! Voit päätellä, että nyt on korkea aika siirtyä jonkin ison ja turvallisen internetpalveluja tarjoavan yrityksen asiakkaaksi. Esimerkiksi Soneran tai Worldcomin. Voit kääntyä kysymyksiesi kanssa Viestintäviraston CERT-ryhmän jäsenten puoleen. Voit mennä tauolle lukemaan Leena Krohnin uusimmasta esseekokoelmasta esim. "Kirjeitä koneestani" (jossa käsitellään nimenomaan roskaposteja ja oikeita viestejä). Voit myös lukea tämän viestin lähettäjän artikkelin tietoturvallisuudesta. Artikkelini "Från finansministeriet till biblioteket - reflexioner kring begreppen informationssäkerhet och -frihet" on luettavissa osoitteessa www.kaapeli.fi/book/infosec.html

Edelleen roskaposteista kts. myös "Vastauksia (ja linkkejä) Usein Kysyttyihin Kysymyksiin", osoitteessa www.cis.hut.fi/kaip/spam/vukk.html

Viestintävirastosta puheen ollen: eilenhän ( 1.9.) oli se suuri päivä, jolloin kymmenettuhanneet kansalaiset (?) halusivat asioida sen fyysisessä tai virtuaalisessa toimitilassa. Katto-Menykin onnistui rekisteröimään jäsenilleen kymmeniä uusia hienoja FI-domainnimiä! Viisi jäi kuitenkin ilman, koska nimet oli jo varattu vaikka olimmekin liikkeellä heti aamukahdeksasta, jolloin Viestintävirasto avasi virtuaaliset ovensa. Silloin syntyi ymmärrettävästi myös ruuhkaa niin että juuri kun olin saanut Viestintäviraston Fi-domainsovelluksen nielemään Katto-Menyn hakemusluettelon tapahtuikin "Odottamaton sovellusvirhe. Paina Takaisin ja aloita alusta". Sellaista sattuu. Make no mistake about it!

- Mikael Böök

neuvonta@kaapeli.fi<  |  >


 

© Kaapelisolmu - Kabelknuten